STILL ALICE, PREZENTAT ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA ÎN DESCHIDEREA DaKINO 24  

0 Comments

“Still Alice”, cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România în deschiderea celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film DaKINO, joi, 26 martie, ora 20.00, la Cinema PRO.
Filmul este proiectat în cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film.

Julianne Moore a câștigat pentru acest rol Premiul Oscar, Premiul BAFTA și Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță. Filmul urmărește povestea lui Alice Howland- profesoară renumită de lingvistică și mamă a trei copii acum adulți, Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu Alzheimer, relația ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne cât de cât persoana care era înainte sunt înfricoșătoare, devastatoare, dar și extrem de emoționante.

Regia este semnată de Richard Glatzer și Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie 2015, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterală amiotrofică. “În decembrie 2011, eu și Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea în sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticată cu Alzheimer- sugera un film despre boală, tristețe și pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim- în cursul aceluiaşi an, Richard era examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a depista de ce acesta articula neclar- doctorul suspectând în cazul său scleroza laterală amiotrofică. (…) Extrem de curajos, Richard a fost prezent pe set în fiecare zi, regizând, în ciuda tuturor dificultăților fizice, conferind astfel întregii producții o semnificație mult mai profundă”- explica Wash Westmoreland.

Scenariști și regizori, Richard Glatzer și Wash Westmoreland au devenit cunoscuți pentru “Quinceañera”, film recompensat cu Premiul Publicului și Marele Premiu al Juriului la Sundance în 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile “The Last of Robin Hood”, cu Kevin Kline, Susan Sarandon și Dakota Fanning, prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în 2013 și “The Fluffer” (2001).

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta și:
“Wild”, regia Jean-Marc Vallée, film ce a primit două nominalizări la Premiile Oscar, pentru Cea mai bună actriță în rol principal- Reese Witherspoon și respectiv pentru Cea mai buna actriță în rol secundar- Laura Dern. Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.
“Boyhood”, regia Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câștigat Premiul Oscar, Premiul BAFTA și Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Boyhood va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image ca Alegerea Irinei Nistor/ Irina’s Choice de la Premiile Oscar 2015. Intrarea la proiecție va fi liberă.

Festivalul Internațional de Film DaKINO va prezenta, de asemenea, următoarele scurtmetraje românești în cadrul Competiției Oficiale:
“Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun”, regia Claudiu Bolchiș, 2014
“În Familie”, regia Andrei Cotarcea, 2015
“The Story of Little Hans”, regia Daniel Djamo, 2014
“Candy Crush”, regia Andrei Georgescu, 2013
“De ce au dispărut dinozaurii”, regia Mihai Ghiță, 2014
“Amnezia”, regia Jamil Hendi, 2014
“Pui de somn”, regia Paul Mureșan, 2014
“Fantezie în DO minor”, regia Rareș Neagu & Ștefan Marin, 2013
“Have Sweet Dreams”, regia Ciprian Suhar, 2014

Competiția de Scurtmetraj DaKINO 24 include 27 de scurtmetraje din 13 țări, selecția aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor.
Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex București Mall, de juriul format din producătorul de film Velvet Moraru– președinte, Ludmila Cvikova, fost selector la Rotterdam IFF şi la Doha IFF şi selector al Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian și criticul de film Florin Barbu.

Festivalul Internaţional de Film DaKINO se va desfășura în perioada 26- 29 martie la București. 
Gala de Deschidere și Gala de Închidere DaKINO 24 vor fi găzduite de Cinema PRO pe 26 și respectiv 29 martie, iar proiecțiile din cadrul Festivalului de către
Hollywood Multiplex București Mall între 26 şi 29 martie.

Related Posts

DaKINO 24

0 Comments

Au început înscrierile pentru cea de-a 24-a ediţie a Festivalului…

Premiile DaKINO 24

0 Comments

Premiul special al Juriului: LOTHAR, regia: Luca Zuberbühler, Elveția Premiul…