PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE PSIHANALIZĂ ŞI FILM, ediţia a IV-a

0 Comments

Cinema Elvira Popescu
10-13 decembrie 2015

JOI, 10 DECEMBRIE

 18.00 SCURTMETRAJ
SPLITTING HAIRS
UK- 2014, 20 min
Regie: Nathalie Abbott
ÎNCHIRIEZ MANSARDĂ. ROG SERIOZITATE
România- 2015, 14 min
Regie: Sorin Tănase
THE CHACARRON HORSE
România- 2014, 3 min
Regie:  Claudiu Iordache  

20.00 LOLO
Franța- 2015, 90 min
Regie: Julie Delpy
Distribuţie: Julie Delpy, Danny Boon

În timpul unei vacanțe în sudul Franței, parizianca Violette se îndrăgostește de Jean-Rene. Odată ce acesta ajunge la Paris pentru a fi împreună cu iubita sa, lucrurile devin mai complicate decât par la prima vedere: Lolo, fiul de 19 ani al Violettei, face tot ce este posibil pentru ca cei doi să se despartă…
Prezentat prin amabilitatea Cine Europa.

VINERI, 11 DECEMBRIE

14.00 METROPOLIS
Germania- 1927, 118 min
Regie: Fritz Lang
Distribuţie: Brigitte Helm, Alfred Abel

Versiunea prezentată în cadrul Festivalului este cea „reconstruită și restaurată”, variantă care a devenit disponibilă publicului larg în anul 2010, după ce, în 2008, un curator al Museo del Cine din Buenos Aires a descoperit aproape 25 de minute de peliculă de 16mm filmată de Lang. Aceste părți din film, nu au apărut în versiunea editată de Paramount și lansată apoi în Statele Unite la nici 2 luni după premiera oficială de la Berlin, din ianuarie 1927. Cei aproape 1000 de metri de peliculă tăiată de Studio din „director’s cut” au rămas așadar pierduți mai mult de 80 de ani.

 17.00 POP-UP
Australia- România- 2015, 90 min
Regie: Stuart McBratney
Distribuţie: Greg Powell, Clara Vodă, Maria Ploae, Laura Vasiliu

Filmul, o comedie cu accente dramatice, urmărește trei povești care se întrepătrund, cea a unui tată șomer, a unei imigrante din România și a unui director de teatru care urmărește răzbunarea asupra unui critic.
Prezentat în avanpremieră în România.

20.00 SPOTLIGHT
SUA- 2015, 128 min
Regie: Tom McCarthy
Distribuţie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

Filmul urmărește investigația făcută de un grup de jurnaliști de la ziarul The Boston Globe, între anii 2001 și 2003, care a vizat deconspirarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor din cadrul Bisericii Catolice. Această investigație, cunoscută sub numele de Spotlight, s-a concentrat inițial asupra bisericilor din statul Massachusetts. În următorii ani, s-a dovedit însă că acest demers jurnalistic a condus la alte mii de dezvăluiri ale victimelor abuzului sexual în biserici, nu doar în Statele Unite dar și în Irlanda, Canada sau Australia, provocând un imens scandal în cadrul Bisericii Catolice.
Prezentat în afara competiției în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2015.
Prezentat în premieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

SAMBATA, 12 DECEMBRIE

11.00 TOTO, COCOȘELUL CEL VITEAZ
Mexic– 2015, 98 min
Regie: Gabriel Riva Palacio Alatriste, Rodolfo Riva Palacio Alatriste

Toto are aspiraţii înalte, care trec dincolo de a cânta în fiecare dimineaţă pentru a trezi animalele de la fermă. El visează să ajungă mare campion de lupte în arena din sat, iar destinul va face ca dorinţa să i se împlinească într-un mod neaşteptat.
Prezentat în avanpremieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.

16.00 SPECTACOL: PUZZLE SUPRAREALIST
Spectacol prezentat de Foley’Ala, trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor.

Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, foley, live processing
Marian „Rufi” Cîtu – sound artist: compoziţie, foley, live processing
Alexandra Andrieş – sound artist: compoziţie, voce, percuţii, live processing
Flora Pop – vioară
Radu Rădescu – concept, percuţii, selecţie texte
Invitat: Irina Margareta Nistor – lectură texte

Spectacolul de film şi muzică de tip puzzle suprarealist propune un experiment cvasi-improvizat de reconstruire a coloanei sonore pentru trei filme-reper ale avangardismului european în cinema: Ballet mécanique (1924), regia Fernand Léger & Dudley Murphy, Un chien andalou (1929), regia Luis Buñuel, scenariu Salvador Dalí & Luis Buñuel – cu o intervenţie psihanalitică din Spellbound (1945, regia Alfred Hitchcock), Entr’acte (1924), regia René Clair. Atmosfera este completată de efectele sonore în timp real marca Foley’Ala şi de intervenţiile în recitativ ale pasajelor extrase din schiţele scriitorului român de avangardă Urmuz, în lectura Irinei-Margareta Nistor.

18.00 MICUL PRINȚ
SUA- 2015, 108 min
Regie: Mark Osborne
 
Filmul reprezintă prima adaptare animată a legendarei cărți omonime scrise de Antoine de Saint-Exupéry. Eroina povestirii este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. Aviatorul, un vecin cumsecade, dar cam excentric, îi prezintă micii sale prietene o lume extraordinară, în care totul este posibil-  este lumea pe care i-a prezentat-o, la rândul său, Micul Prinţ. Așa începe călătoria magică şi emoţionantă a Fetiţei în universul Miculului Prinț.
 
20.30 CHUCK NORRIS VS COMMUNISM
Marea Britanie- România- Germania – 2015, 80 min
Regie: Ilinca Călugăreanu
Distribuţie: Irina-Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean

Chuck Norris vs Communism a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sundance și pe cea europeană  la Festivalul de Film de la Edinburgh, și-a continuat apoi parcursul de festivaluri europene și nord-americane și a avut de curând premiera pe marile ecrane din Marea Britanie.
Filmul prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății, și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Irina Nistor a tradus peste 5,000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80.

„Ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din fața mea era Irina Nistor. A pus o întrebare și sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie”- Ilinca Călugăreanu.

Prezentat prin amabilitatea HBO România.

22.30 IRRATIONAL MAN
SUA- 2015, 95 min
Regie: Woody Allen
Distribuţie: Joaquin Phoenix, Emma Stone
Un profesor de filosofie- Joaquin Phoenix, aflat în mijlocul unei crize existențiale, descoperă, cu ajutorul relației începute cu o studentă- Emma Stone, că se poate bucura din nou de viață. Atunci când află că este aproape de a plăti pentru faptele sale cu prețul libertății, profesorul va face orice să se salveze.
Prezentat prin amabilitatea Freeman Entertainment.

DUMINICA, 13 DECEMBRIE

11.00 HOTEL TRANSILVANIA 2
SUA- 2015, 89 min
Regie: Genndy Tartakovsky

Totul pare să fie mai bine la Hotel Transylvania- politica rigidă a lui Dracula se schimbă el deschizând ușile hotelului și oamenilor. Dar în spatele sicrielor închise, Drac este îngrijorat de faptul că nepotul său, jumătate om-jumătate vampir, Dennis nu se comportă ca un vampir. Iar când morocănosul tată al lui Drac, Vlad, află că stră-nepotul său nu este un vampir pur-sânge și oamenii sunt bineveniți la Hotel Transilvania, lucrurile nu mai merg atât de bine!
Prezentat prin amabilitatea InterComFilm Distribution.
 
14.00 TANGERINES
Estonia- Rusia- Georgia- 2013, 87 min
Regie: Zaza Urushadze
Distribuţie: Lembit Ulfsak, Elmo Nuganen

Filmul spune povestea lui Ivo și a lui Markus, care aleg să rămână pe loc în satul lor din Abkhazia, Georgia dupa izbucnirea războiului din 1992, deși ceilalți fugiseră deja în Estonia.
Tangerines a fost scris, produs și regizat de Zaza Urushadze.
Nominalizat la Premiile Oscar și la Globurile de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, 2015
 
17.00 LADY IN THE VAN
Marea Britanie- 2015, 104 min
Regie: Nicholas Hytner
Distribuţie: Maggie Smith, Dominic Cooper, Jim Broadbent

Lady in the Van este adaptarea pentru marele ecran semnată de Alan Bennet după piesa sa cu același nume, a cărei premieră a avut loc la Londra în 1999, cu aceeași Maggie Smith în rolul principal. Filmul spune povestea adevarată pe care Alan Bennet a trăit-o în anii ‘70, atunci când i-a permis lui Mary Shepherd să-și parcheze rulota lângă casa sa, acolo unde aceasta a și rămas timp de 15 ani. În toți acesti ani, Bennet a putut afla povestea uluitoare a vieții acestei femei și între cei doi s-a înfiripat o prietenie, în ciuda caracterului excentric și cel putin dificil al domnișoarei Shepherd.
Prezentat în avanpremieră în România prin amabilitatea InterComFilm Distribution.
 
20.00 TRUTH
SUA- 2015, 125 min
Regie: James Vanderbilt
Distribuţie: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid
 
Filmul urmărește povestea reală a scandalului de presă din 2004 în care a fost implicat canalul de știri CBS, în urma căruia atât prezentatorul emisiunii “60 Minutes” cât și producătorul acesteia au fost dați afară. Scandalul a implicat o serie de documente din anii ’70 care ar fi demonstrat existența unor nereguli în modul în care George W. Bush și-a îndeplinit serviciul în National Air Guard. Aceste documente s-au dovedit apoi false iar CBS a fost criticat și atacat pentru felul în care a ales să facă publice să facă publice informațiile înainte de a le verifica autenticitatea.
Este filmul de debut al regizorului Vanderbilt, o adaptare a cărții scrise de producătorul emisiunii, Mary Mapes- Truth and Duty: The Press, the President and the Privilege of Power.
Prezentat în premieră în România prin amabilitatea Forum Film România.

 

Biletele pot fi achizitionate online de pe eventbook.ro sau de la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Toate filmele prezentate în festival vor fi urmate de discuţii moderate de către criticul de film şi Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.

 

Related Posts

METROPOLIS

0 Comments

Versiunea prezentată în cadrul Festivalului este cea „reconstruită și restaurată”,…

LADY IN THE VAN

0 Comments

Lady in the Van este adaptarea pentru marele ecran semnată…